Peter Dahl

Peter Dahl (1934–2019)


Konstnären Peter Dahl var 85 år då han dog på Norges Nationaldag den 17 maj 2019.

En dödsdag värdig svensk/norske ”nationalmålaren” tillika Kejsaren Peter den förste av Caribanien.


Huddinge Konstnärsklubb sörjer sin kollega, vän och hedersmedlem i Huddinge Konstnärsklubb sedan HKK bildades 1988.


Att Peter Dahl gärna kallade sig Huddingekonstnär har sin grund i att han efter examen på Kungliga Konsthögskolan (1963) fick sin första anspråkslösa ateljé i ett cykelförvaringsrum på Edsvägen 5 i Sjödalen, Huddinge. Där skapade han flera av de målningar som numer tillhör den svenska konsthistoriens nyckelverk. Bland andra den välkända för att inte säga ökända så kallade ”Sibyllamålningen” eller, som den egentligen hette, ”Liberalismens genombrott i societeten” (1971).


Tolv år var källarlokalen på Edsvägen hans ateljé. Där saknades toalett och varmvatten så därför gjordes dagliga besök på EPA-baren eller Konditori Castello för att kompensera detta. Ofta blev konstnären kvar ett tag över en kopp kaffe och tecknade vad han såg. Teckningarna resulterade bland annat i utställningen ”EPA-baren” på Galleri Svenskbilder 1975.


Under ateljétiden i Huddinge blir Peter Dahl med familj också Huddingebor och flyttar från en liten lägenhet i Högdalen till en villa i Stuvsta. Att Peter Dahl gick kursen ”Skulptur för målare” på konsthögskoletiden med Huddingekonstnären och HKK-medlemmen Professor Asmund Arle (1918–1990) som lärare och att sonen Christoffer hade Svenerik Jakobsson som bildlärare på Kvarnbergsskolan ökar anknytningen till Huddinge och vår förening.


1975 flyttar Peter Dahl från Huddinge till en ny stor ateljé i Aspudden och tillträder en professur i måleri på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.


Peter Dahl håller kontakten med Huddinge långt efter flytten. Han var till exempel gruppbefäl (furir) i Huddinge Hemvärn 1974–86 men framför allt deltar han i utställningar arrangerade av HKK / Huge Fastigheter AB. Inte minst den större utställningen ”Peter Dahl i Huddinge” på Fullersta Bio Konsthall (2002). År 2009 invigdes Fullersta Gård med ”Galleri Peter Dahl” på övervåningen. Samma år invigdes också det offentliga verket ”Bacchus och Freja” med två bronsskulpturer vid Lilla Sjödalstorget i Huddinge Centrum.


Håkan Bull